Historie
Bij Golfclub Kleiburg in Brielle speel je in een bijzondere, historische context. De commissie erfgoed van de NGF heeft erkend dat de oudste vermelding in de Noordelijke Nederlanden van het Middeleeuwse spel ‘colf’ uit Brielle stamt.
Het gaat om een edict van het Brielse stadsbestuur dat Aelbrecht van Beieren - graaf van Henegouwen, Zeeland, Holland en Friesland – op 4 december 1387 bekrachtigde met zijn zegel.
In de nieuwe wet legde het stadsbestuur het gokken aan banden en was het de Briellenaren voor ‘ewelic’ (eeuwig) verboden om tal van spelletjes om geld te spelen. Wie het verbod overtrad, riskeerde een boete. Het document maakt echter een uitzondering voor kaatsen, het bordspel ‘wortafelen’, boogschieten én ‘den bal mitter colven te slaen’. Dat diende dan wel ‘buten der veste onser stede’ (buiten de vesting van Brielle) te gebeuren, aangezien de schade door rondvliegende ballen alle perken te buiten was gegaan.
Het kon er hard aan toegaan: de spelers gebruikten een stok en een bal, speelden volgens sporthistorici destijds in teams en deinsden er niet voor terug elkaar te bevechten. Het spel zou toen meer op hockey hebben geleken. Pas in de 16e eeuw werd colf een individueel spel waarbij lange afstanden met zo min mogelijk slagen overbrugd moesten worden. Het zijn de Schotten die het golf ontwikkelden tot de sport zoals we die nu kennen.
Brielle kreeg in 1973 een golfclub, ‘ver buten der veste’. De heer Matthijse van het Recreatieschap Brielse Maas maakte destijds de opening bekend van Kleiburg, de eerste openbare golfbaan van ons land. Een jaar later werd Golfclub Kleiburg – toen de 21e club in Nederland – opgericht. Vanaf 1998 is de golfclub geprivatiseerd. Het jaar erna vierde Kleiburg het 25-jarig jubileum.